Valse belofte omtrent kredietwaardigheid Griekenland: verweer van ‘andere feiten’ gaat niet op

In Knevel & Van den Brink van 14 mei 2012 werd voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink nog eens herinnerd aan zijn uitspraken die hij deed – pakweg een jaar geleden (18 mei 2011) in hetzelfde programma – toen hij beweerde dat al het geld dat wordt geleend aan Griekenland, ook weer terugkomt, mét rente. Schulden van staten worden immers altijd terugbetaald. Wellink reageert nu met een citaat van Keynes: ‘When the facts change, I change my mind.’ Griekenland is een heel bijzonder geval en de feiten zijn veranderd. Is dit de goede reactie? Ik denk het niet. Want zijn de feiten wel zo veranderd?

Risico op wanbetaling

Het risico dat rust op een staatsobligatie wordt perfect weergegeven in de CDS (credit default swap) premie die een houder van deze CDS betaalt aan een verzekeraar om het kredietrisico van de obligatie over te dragen. In de eerste helft van mei 2011 fluctueerden deze CDS-prijzen rond de 1250 basispunten voor Griekse staatsobligaties (zie ticker CGGB1U5:IND op Bloomberg). Ter vergelijking: voor een Nederlandse CDS werd toen een premie betaald van circa 30 basispunten, terwijl Ierland rond de 600 basispunten stond.

Aan de CDS premie kun je aflezen welke verwachting marktpartijen hebben die in het risico handelen, omtrent een mogelijke wanbetaling die zich het komende jaar voordoet. Ruwweg komt het erop neer dat de CDS-premie gelijk is aan kans op wanbetaling maal het verliespercentage dat een obligatiehouder realiseert bij zo’n wanbetaling. Uitgaande van een verliespercentage van 70% (het verliespercentage dat de private partijen in een deal eerder dit jaar overeenkwamen), kom je bij een CDS-prijs van 1250 basispunten (= 12,5%) op 18%, een extreem hoge kans op wanbetaling voor een eurozone-staatsobligatie. Diverse financiële blogs hebben rond die tijd hier al op gewezen. Het Distressed Volatility blog van 4 april 2011  noemt al een wanbetalingskans voor Griekenland van meer dan 50%. Ook Bloomberg Businessweek gaf al aan op 27 april 2011: ‘Greek, Irish and Portuguese bonds slumped and costs to insure the securities against default climbed to all-time highs as concern deepened that the nations will need to restructure their debts.’

Seinen op rood

Een ander verweer door de voormalig bankpresident is dus opportuun. Was de bankpresident toen zeker omtrent de terugbetaalcapaciteit van Griekenland op grond van eigen informatie? Of zijn de uitspraken van mei 2011 te verklaren vanuit de wens Griekenland in bescherming te willen nemen? Immers, ook in april/mei 2011 stonden de seinen al volop op rood.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s