Intergenerationele solidariteit van het pensioensysteem in beeld

In het FD van 18 mei 2012 wees AFM baas Ronald Gerritse op een ‘venijnig generatieconflict’ in de pensioenwereld. Jongeren betalen mee aan een stelsel dat steeds verder onder water komt te staan. Terecht dat Gerritse hierop wijst. Maar wat is het precies?

Als bijproduct van een pensioenmodel dat wij ontwikkelden voor de Nederlandse markt, is een plaatje gemaakt van de situatie in 2012: hoeveel premie wordt er per leeftijdscohort betaald en wat is de contante waarde van de toegezegde pensioenuitkeringen (contant gemaakt met een rekenrente van 3% in dit voorbeeld, anticiperend op een verhoging van de rekenrente zoals onder meer in het pensioenakkoord bepleit, en rekening houdend met actuele sterftekansen).


Pensioenpremie en pensioentoezegging, per leeftijdscohort (schatting 2012)


In de figuur zien wij links met de rode balk de in 2012 betaalde pensioenpremie en rechts de waarde van de pensioentoezegging uit dat jaar. Wat blijkt? Er is een enorme transfer van economische waarde van jong (20 tot pakweg 44) naar oud (45+). In een wereld waarin iedereen de gehele carrière werkt voor een werkgever is dat geen probleem. Maar in een wereld waarin arbeidsverhoudingen in toenemende mate flexibel zijn, en waarin ondernemerschap aangemoedigd wordt, een dubieuze situatie. Los van dekkingsgraadproblematiek is dit ook een aspect van houdbaarheid van ons pensioenstelsel: hoe lang pikken jongeren dit nog?

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s