Quants, het zijn net mensen

Als het bij de column van Joris Luyendijk was gebleven had ik er niet op gereageerd. Maar nu zijn stereotiepe beeld van quants serieus is genomen door Marjolijn Februari in het NRC van 4 juni 2012 en zelfs nog stereotieper is gemaakt, kan ik het niet laten.

Wat is er aan de hand? Joris Luyendijk heeft een column waarin hij regelmatig bericht over bankmensen in de Londense city die hij spreekt in de pub. Er ontstaan eendimensionale, stereotiepe beelden van de zelfzuchtige bankier en de sociaal minder behepte quant. Volgens mij nemen weinig lezers de berichten serieus, Luyendijk heeft een eendimensionaal beeld van de bank en zijn employés in gedachten en zoekt kennelijk zijn gesprekspartners erbij uit om dit beeld te bevestigen.

Maar wat blijkt? Er is een collega van Luyendijk die de truc niet doorziet en in haar column op 4 juni 2012 stelt:

Het was namelijk zo dat ik was blijven hangen bij die film over die nerd, omdat ik een paar uur eerder een mooi stuk in de krant had gelezen van Joris Luyendijk over zogenaamde quants. Dat zijn wiskundigen die opereren in het hart van de financiële wereld. Deze quants zijn een soort nerds, ze hebben dezelfde beperkte sociale vaardigheden, een sterke behoefte aan structuur en ordening en leiden vaak aan milde vormen van Asperger.

Vaak? Hoeveel wiskundigen heeft mevrouw Februari zelf gesproken? Of baseert zij zich volledig op de interviews van haar collega Luyendijk, die er een paar heeft gesproken in die Londonse pub?

Ik heb de afgelopen jaren met veel genoegen samengewerkt met wiskundigen, natuurkundigen en econometristen in de financiële wereld, zowel in Nederland als in het buitenland. Ik ben de hier beschreven quants nauwelijks tegengekomen.

Wel ben ik mensen tegengekomen die houden van hun vak. En van de schoonheid van de wiskunde en van het wiskundig programmeren. Van die schoonheid kan ik zelf ook genieten. Als wij in MATLAB een for-loop hebben vervangen met een enkel statement dat gebruik maakt van lineaire algebra, dan vind ik dat mooi. Begreep u de vorige zin? Bent u dan misschien ook een nerd?

In de financiële wereld is het ontwikkelen van het meest complexe risico- of waarderingsmodel niet het doel. Het doel is om een model te ontwikkelen dat werkt en dat waarde toevoegt, bijvoorbeeld omdat het beter onderscheid maakt tussen de kredietrisico’s van individuele klanten. Uitlegbaarheid is daarbij belangrijker dan complexiteit. Hebben de risicofactoren de juiste richting? Blijkt bijvoorbeeld inderdaad dat een hoge loan-to-income bijdraagt aan het kredietrisico?

Het is ook vaak het senior management dat een model moet accepteren en daarom moet kunnen doorgronden. Dat kan doordat de specialisten het model toegankelijk maken en de werking ervan aantonen aan de hand van bijvoorbeeld backtests. Communicatieve vaardigheden zijn in dit proces juist van groot belang. Liever veel plaatjes om de werking te illustreren dan complexe formules. Ook de quant moet zijn model ‘verkopen’ aan het management.

En het senior management wil het model ook begrijpen. Ignorance is no longer an excuse. De tijd dat het senior management complexe producten op de balans kon nemen, en als het misging kon wijzen naar de modelleurs met de woorden, ‘Ik wist niet wat hier gebeurde’, hebben we gelukkig achter ons gelaten.

Ik kan iedereen die in de Luyendijk/Februari termen denkt over quants, aanraden om het boek van Emanuel Derman te lezen, My Life as a Quant. In dit boek beschrijft Derman hoe hij als natuurkundige de switch heeft gemaakt naar Wall Street en daar voor Goldman Sachs onder meer rentemodellen heeft ontwikkeld. Daarbij is het vooral een heel menselijk boek. Derman vermengt zijn visie op de wiskunde met menselijke en maatschappelijke thema’s. Asperger? Nou nee.

Natuurlijk ben ik ook wel eens introverte quants tegengekomen. Of quants die iets minder briljant waren en die zelfs wel eens een rekenfout hebben gemaakt. Maar wat dat betreft kan ik het duo Luyendijk/Februari iets nieuws vertellen: quants, het zijn net mensen.

 

Zie ook:

Modelleren kun je leren! 7 Gouden Regels uit de praktijk

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

One Response to Quants, het zijn net mensen

  1. Pingback: Modelleren kun je leren! 7 Gouden Regels uit de praktijk « Folpmers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s