Terugslag van publiek ingrijpen: driekeer boemerang

Dat de overheid ingrijpt wanneer er sprake is van marktfalen is goed te begrijpen. Alleen hebben we de afgelopen paar weken drie keer een vorm van overheidsingrijpen gezien die het probleem eerder lijkt te verergeren dan te verlichten.

Het Kunduz-akkoord heeft beloofd de BTW te verlagen op zonnepanelen. Het effect hiervan is dat de verkoop ervan is ingestort omdat alle potentiële klanten hun aankoop nog even uitstellen. De sector reageert kritisch: het ging juist zo goed met de zonnepanelen zonder die subsidie. Een vertegenwoordiger van de sector stelde in mei 2012 kritisch: ‘Het is heel aardig dat er over de zonne-energiebranche wordt nagedacht, maar dit is het laatste wat we kunnen gebruiken.’ Niks aan toe te voegen.

Een tweede boemerang kwamen we tegen toen bleek dat Spanje mogelijk gered zou worden met een bedrag à 100 miljard euro uit het permanente noodfonds ESM in plaats van het tijdelijke noodfonds EFSF. Maakt uit, want het ESM heeft een preferente crediteurenstatus. Het gevolg is dat de LGD (Loss Given Default) van Spanje voor de andere obligatiehouders is vergroot: als Spanje omvalt valt er minder te verdelen als ze achter het ESM moeten aansluiten. Gevolg is dat de yield op Spaanse 10-jaars staatsobligaties hoger dan 6.4% is opgelopen zoals op 11 juni 2012 bleek.

En dan Vestia. Vestia verstrekt het hypotheekrecht op haar 8 miljard euro aan vastgoed aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) één minuut voor de vergadering met de banken op 21 mei 2012, een zeer dubieuze transactie. De banken kunnen wijzen op de actio pauliana, waarmee je protest kunt aantekenen tegen een debiteur die in het zicht van faillissement zijn boedel verkoopt om het buiten bereik van de crediteuren te plaatsen. Als gevolg van deze acties kunnen nu andere woningcorporaties moeilijker leningen krijgen zoals corporatie Portaal uit Baarn ondervond. Hiermee is een prisoner’s dilemma ontstaan: Vestia en het WSW doen iets wat op korte termijn goed is voor henzelf, maar waarmee ze wel de hele sector schaden. Terwijl zo’n fonds er juist toe dient om prisoner dilemma situaties zoveel mogelijk op te heffen en de collectiviteit vooruit te helpen.

Conclusie: naast marktfalen bestaat ook publiek falen, drie extra cases.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s