Zo weinig (pensioen)sparen we toch niet in Nederland?

Een opmerkelijke oproep van DNB in het Algemeen Dagblad van 26 juni 2012: ‘Spaar en los hypotheek snel af.’ DNB-directeur Joanne Kellermann wijst op de vooruitzichten van lagere pensioenen, dalende huizenprijzen en stijgende zorgkosten. Vandaar de oproep om vooral te sparen en af te lossen. Het is een echo van de oproep van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die in augustus 2011 de Europeanen al had opgeroepen om meer te sparen.

Is de oproep van DNB terecht?

Wat zijn de feiten?

Volgens eurostat was de Nederlandse (bruto) spaarquote in 2010 11%. De cijfers laten een dalende trend zien met niveaus rond de 17% in de laatste helft van jaren ’90, waarna de spaarquote in de jaren 2000-2005 gemiddeld 13% was. In onderstaande figuur hebben we de data van een aantal ons omringende landen verzameld. Ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk ligt de Nederlandse spaarquote laag, terwijl de Britse (en trouwens ook de Amerikaanse) spaarquote weer een stuk lager ligt dan de Nederlandse.


Spaarquote enkele EU landen, bron: Eurostat

Kijken we naar het jaar 2010 en vergelijken we Nederland met de rest van de EU (waarvan de data bekend is), dan ontstaat het onderstaande beeld.


Spaarquote van EU landen (Zwitserland 2010 niet beschikbaar) met horizontale lijn het ongewogen gemiddelde

Uit deze figuur blijkt dat Nederland een middenmoter is in de EU met een spaarquote die vrijwel gelijk is aan het gemiddelde niveau van de EU (11%).

Betrekken we daarbij de pensioenfondsen, dan is het beeld duidelijk. Volgens de OECD is Nederland internationaal kampioen pensioensparen met activa in pensioenfondsen gelijk aan ruim 130% van het Bruto Binnenlands Product.

Oproepen tot sparen bevat de impliciete constatering dat Nederland te weinig spaart. Dat beeld is dus niet correct.

De keerzijde: sparen remt de consumptie

Het besteedbaar inkomen kan op twee manieren worden aangewend: het kan geconsumeerd worden of gespaard. Naarmate er meer gespaard wordt, wordt er minder geconsumeerd. Hoewel sparen prima is vanuit levenscyclusplanning (lenen tijdens de opleidingsfase, sparen tijdens het werkzame leven, ontsparen vanaf pensionering) en als funding voor investeringen, zit er ook een keerzijde aan: het remt de consumptie. En die consumptie is hard nodig om de economie de komende jaren weer vlot te trekken. Dit, gecombineerd met het feit dat Nederland helemaal niet zo weinig spaart, maakt de oproep van DNB opmerkelijk.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s