Is de euro een ‘wangedrocht’?!

In een opmerkelijke bijdrage in het FD van 24 augustus 2012 noemt Nederlands topeconoom Arnold Heertje de euro een ‘wangedrocht’. Heertje wijst op de economische theorie van nobelprijswinnaar Robert Mundell met betrekking tot de optimum currency area (OCA). In mei 2011 heb ik ook die connectie gelegd, onder meer in het FD, wat ook tot kritiek heeft geleid met sterke tegenargumenten.

Inmiddels is het alweer een stuk realistischer geworden om na te denken over een eurozone waarbij landen ook kunnen uittreden. Banken bereiden een Grexit voor in hun scenario-analyses en ook de analisten van The Economist houden serieus rekening met een Griekse uittreding, evenals de Europese Commissie.

Met de statistieken van eurostat is gemakkelijk de divergentie aan te wijzen tussen Griekenland en bijvoorbeeld Duitsland. Kijken wij bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de nominal unit labour cost index dan zien wij dat een enorme scheefgroei is ontstaan, die in de grafiek nog enigszins wordt geflatteerd doordat 2005 als basis is genomen. De situatie vraagt om een devaluatie van de Griekse valuta. Dat is momenteel onmogelijk omdat Griekenland geen eigen munt heeft. De vraag is: wat is pijnlijker? Een uittreding uit de euro met het invoeren van een eigen munt en eigen monetair beleid, of een moeizame interne devaluatie.

Eurostat Nominal Unit Labour Costs Index

Gecontroleerde exit

Kijkend naar de optimum currency area theorie valt niet te ontkennen dat de eurozone vanaf het eerste moment problematisch was, omdat de deelnemende landen (inmiddels 17) te verschillend zijn, de gehoopte convergentie uitbleef, compenserende factoren als arbeidsmigratie niet op gang komen en automatische transfers steeds problematischer zijn voor landen met nationalistische partijen (zoals de Ware Finnen) die geen fan van de euro zijn.

Ook Heertje neemt nu de OCA theorie van Mundell als uitgangspunt. Hij concludeert:

Onder invloed van de politiek is een wangedrocht geschapen dat veeleer machtspolitieke overwegingen dan gezond economisch verstand weerspiegelt.

Heertje geeft aan dat het aan de huidige generatie politici is om de in het oog springende tekortkomingen te corrigeren.

Heertje laat in het midden welke correcties hij voor zich ziet.

Mijn opinie is dat een OCA niet stabiel in de tijd is, en dat een mechanisme van toe- en uittreding geregeld moet worden. Uiteraard op een gecontroleerde manier.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s