Japan loopt 20 jaar voor op ons

Op 13 december 2012 publiceerde het CBS weer de meest recente bevolkingsprognose.

Uit de gegevens valt te halen dat het aandeel 65+’ers van de huidige 16% zal groeien naar 25% in 2060. De levensverwachting bij geboorte neemt toe van 79 naar 84 (mannen) en van 83 naar 87 (vrouwen).

In een bijbehorende publicatie stelt het CBS vast dat er een aantal maatregelen wordt getroffen om deze verschuiving van aantallen binnen de leeftijdsgroepen op te vangen zoals de waarschijnlijke verhoging van de AOW leeftijd naar 68 jaar in 2030 en 69 jaar in 2038. Het verhogen van de AOW leeftijd is een effectieve maatregel om de beroepsbevolking weer te laten stijgen vanaf 2016. Het doorwerken tot een leeftijd van pakweg 70 jaar is daarmee helemaal niet zo extreem als ooit leek.

prognose opbouw bevolking; bron CBS, The Statistics Bureau and the Director-General for Policy Planning of Japan

prognose opbouw bevolking; bron CBS, The Statistics Bureau and the Director-General for Policy Planning of Japan

In bovenstaande figuur is de prognose van de bevolkingsopbouw weergegeven waarbij ook de huidige situatie in Japan is weergegeven. Uit de vergelijking van Japan 2012 met Nederland blijkt ook de ‘ontgroening’. Er worden te weinig baby’s geboren in Japan (gemiddeld 1,4 per vrouw).

Japan loopt voor

Japan loopt 20 jaar voor op ons. Het aandeel 65+’ers in de Japanse bevolking is momenteel 24,2%, zoals is na te gaan op de site van het statistisch bureau van Japan. Dit percentage bereikt de Nederlandse bevolking rond 2032. Japan loopt dus 20 jaar voor op Nederland. In 2060, wanneer in Nederland het aantal 65+’ers dus 25% is, zal dat in Japan zo’n 40% zijn. Of Japan klaar is voor deze ontwikkeling is de vraag. Het is vanuit ons perspectief echter al interessant om te kijken hoe Japan nu omgaat met de problematiek die wij de komende 20 jaar voor de boeg hebben.

De Japanse pensioenleeftijd wordt pas vanaf augustus van dit jaar langzamerhand van 60 naar 65 in 2025 verhoogd. Veel 65+’-ers blijven actief, gezien de lage pensioenuitkering. Ook de verveling van het thuis zitten speelt een rol. Japanse mannen stoppen in de regel rond hun 70ste met werken. De ouderen worden gefaciliteerd door specialistische uitzendorganisaties die bemiddelden voor gepensioneerden die actief willen blijven.

Met hun bereidheid te blijven werken na hun 65ste levensjaar en private initiatieven zoals de genoemde speciale uitzendorganisaties corrigeert de bevolking zelf de publieke fouten van een pensioenstelsel dat zich veel te langzaam aanpast.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s