Bestaat het strijkijzer van DNB?

In zijn publicatie Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van juni 2013 geeft DNB ons een kijkje in zijn prognoses van de Nederlandse economie.

Ten aanzien van de huishoudens constateert DNB dat het reëel beschikbaar inkomen in 2013 daalt met 3,8%. Om hun bestedingen op peil te houden ontsparen de huishoudens ‘uitzonderlijk veel’.

Voor 2014 verwacht DNB slechts een geringe toename van het BBP met 0,5%. Deze plus is met name te danken aan de exogene ontwikkeling van de wereldhandel en de Nederlandse export. De particuliere bestedingen nemen volgens DNB in 2014 niet toe, ondanks een gunstige ontwikkeling van het besteedbaar inkomen dat DNB voorziet voor 2014 (toename van 0,9%). DNB geeft aan dat huishoudens hun bestedingen slechts langzaam aanpassen aan de toename van het besteedbaar inkomen. DNB noemt dit ‘gladstrijkgedrag’:

Omdat huishoudens hun consumptie geleidelijk en niet volledig aan de inkomensontwikkeling aanpassen, blijft de krimp van de consumptie in 2012 en 2013 achter bij de inkomensachteruitgang. Door dit ‘gladstrijkgedrag’ van huishoudens daalt ook de consumptie in 2014 nog fors.

Consumenten zullen volgens DNB in 2014 de behoefte hebben om te sparen (om eerdere ontsparing weer te compenseren). Bovendien voorziet DNB een afname van het huizenvermogen van de huishoudens als gevolg van de dalende huizenprijs. Ook dit remt volgens DNB de particuliere bestedingen af.

 

Evidence voor het gladstrijkgedrag?

Ik vraag me af welke evidence er is voor dit ‘gladstrijkgedrag’. Kijken we naar CBS data op kwartaalbasis van 2007 tot en met 2012 dan zien wij dat stijgend (dalend) beschikbaar reëel inkomen erg vaak samengaat met een stijgende (dalende) particuliere consumptie.

real disposable income and consumption by households (% y-o-y change)

real disposable income and consumption by households (% y-o-y change)

In de gehanteerde tijdreeks hebben inkomen en consumptie in 20 van de 24 beschikbare kwartalen hetzelfde teken. In de figuur zijn de uitzonderingen aangegeven met de cirkels.

Dit roept de vraag op of het door DNB genoemde gladstrijkgedrag wel bestaat.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s