Rapport van de commissie Wijffels: geen obligate polderexercitie

Het rapport van de commissie Wijffels is uit! Geen obligate polderexercitie naar mijn mening. De materie is dermate complex en genuanceerd dat schreeuwende one-liners sowieso niet geschikt zijn. Het is namelijk niet niks om de vraag te beantwoorden hoe je een duurzame bancaire sector met internationale ambitie ontwikkelt in een kleine open economie als de Nederlandse.

Het rapport van de commissie Wijffels is uit

Het rapport van de commissie Wijffels is uit

Hieronder een korte reactie aan de hand van twee lijstjes: wat is goed aan het rapport en wat is niet goed.

 

Wat is goed

Goed aan het rapport is dat Nederland geen afscheid hoeft te nemen van de universele bank. Er staan dus als het aan de commissie ligt geen gedwongen scheidingen op stapel tussen nutsbanken en zakenbanken. Mits de risico’s adequaat worden gemanaged is daar ook geen noodzaak voor. Het ideaal van een zuivere nutsbank is een fata morgana, een dergelijke bank kan nooit rendabel zijn. Bij bankieren hoort de vrijheid om het ingelegde geld fatsoenlijk te laten renderen. Deze vrijheid dient wel binnen een bepaalde gebondenheid plaats te vinden gegeven prudentiële kaders en een adequaat risicomanagement. Het rapport geeft aan dat universele banken van voldoende omvang nodig zijn om de internationale activiteiten van het bedrijfsleven te ondersteunen. Couldn’t agree more.

Ten aanzien van Basel III beveelt de commissie aan om de implementatie van Basel III naar voren te halen. Het systeem van sturing op gewogen kapitaalsratio’s blijft dus bestaan. Het onzalige idee om terug te keren naar louter ongewogen ratio’s is gelukkig niet overgenomen. Wel is de commissie kritisch met betrekking tot de risicoweging op basis van interne modellen (‘geven mogelijk een misleidend beeld’, p.23). Ook blijft de ongewogen leverage ratio staan als ‘achtervang’, waarbij de commissie voorstelt het lage niveau van de 3% te herzien. Makes sense.

Terecht wijst de commissie op de achterhaalde praktijk om leningen aan overheden in de EU standaard een risicoweging van 0% mee te geven.

Ook goed dat de banken een geringe mate van proprietery trading kunnen handhaven, waarbij het Liikanen voorstel door de commissie wordt gevolgd. Overstijgen de handelsactiviteiten deze limiet dan moet de bank deze afsplitsen. De limiet staat toegelicht op p.25 van het rapport (ruwweg geldt dat de activa Available for Sale en Held for Trading niet 15% van het balanstotaal mogen overschrijden).

Wat is niet goed

De commissie beveelt aan een Nationale Hypotheekbank in het leven te roepen die de hypothecaire leningen van de banken gaat overnemen en van een overheidsgarantie gaat voorzien, zodat ze als risicovrije assets doorverkocht kunnen worden. Oneens. Het is een vorm van gratis geld dat de overheid moet verschaffen als het om niet de zoveelste garantie moet afgeven. De stand staat momenteel op 465 miljard euro aan garanties afgegeven door de overheid, 77% van het BBP.

Ook niet goed is om een LTV af te dwingen van maximaal 80%. Betekent dat starters 20% van de aankoop van hun huis niet kunnen financieren. Dat zal de woningmarkt niet helpen, integendeel. Het rapport geeft wel aan dat de verlaging van de maximale LTV niet in een dalende huizenmarkt gerealiseerd dient te worden, maar pas als de huizenprijzen weer stijgen. Ook geeft de commissie aan dat starters (tot 35 jaar) hun pensioenopbouw mogen inzetten voor het invullen van de 20% down payment. Hoe dit precies zal gaan werken is niet door de commissie uitgewerkt maar de kans is groot dat de genoemde opbouw niet gemakkelijk de down payment zal kunnen dekken. Betekent dat starters nog steeds een forse hoeveelheid spaargeld moeten inbrengen bij de koop van hun huis. En dat in een periode dat men typisch meer uitgeeft dan men aan inkomsten heeft, terwijl men later in de levensloop juist geld kan overhouden. Niet doen dus.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s