Lange en moeilijke weg te gaan voordat Europees Depositogarantiestelsel er komt

Met het advies van prof. dr. S.C.W. Eijffinger aan het Europees Parlement (zie ook zijn artikel in FD van 31 juli 2013) kunnen we niet anders concluderen dan dat het sluitstuk van de bankenunie niet veel meer dan een vergezicht is. In het advies gaat het namelijk helemaal niet om een Europees depositogarantiestelsel (DGS), waarin de banken op Europese schaal gemeenschappelijk de deposito’s van spaarders tot een vaste limiet (zeg € 100 duizend) verzekeren. Het advies handelt over de harmonisatie van de nationale DGS systemen. In het stuk wordt deze harmonisatie beschreven als noodzakelijke tussenstap om in de verre toekomst (“a common Deposit Guarantee System is not likely to be implemented in the near future”) de sprong te maken naar een gezamenlijk stelsel.

Hoewel niemand zal ontkennen dat een nationaal DGS een groot goed is en een krachtig instrument om het risico op een bank run te verlagen, is het zeer de vraag of de doorontwikkeling naar één DGS op Europese schaal überhaupt wel zo’n goed idee is.

Moral hazard

Het grote probleem met omvangrijke DGS systemen is het moral hazard. Dit is het fenomeen dat je je meer roekeloos opstelt als je weet dat je verzekerd bent. Op banken toegepast: als je weet dat je als crediteur of als depositohouder verzekerd bent, dan zal je minder intensief je bank monitoren om te bewaken dat deze voldoende prudent en veilig is. Hiermee is een belangrijke en effectieve maatschappelijke feedback loop verdwenen. De manier om hiermee om te gaan is om de “coverage limit” nauwkeurig te kiezen: voldoende hoog om het risico van een bankrun te vermijden, maar ook voldoende laag om nog enige maatschappelijke monitoring effectief te laten zijn. Met de huidige diversiteit binnen Europa zal het geen sinecure zijn om één enkele coverage limit te bepalen die in alle landen recht doet aan een zuivere afweging.

A long and uphill, way to go for a European Deposit Insurance Scheme

A long and uphill way to go for a European Deposit Insurance Scheme

Individueel risico is juist olifant in de kamer

Daarnaast zal de appetijt van de banken zelf heel laag zijn om deel te nemen in een Europees DGS met een fonds voor ex ante funding. Dit zal namelijk betekenen dat prudente banken bij de inrichting van het DGS fonds één pool gaan vormen met minder prudente banken. Hier ontstaat een dijk van een moral hazard probleem. In het advies wordt in dit kader verwezen naar een studie van Arachya, Santos en Yorulmazer van de New York FED. In deze studie wordt een premieheffing voor het fonds beschreven waarbij instellingen bijdragen afhankelijk van hun individueel risico en hun systeemrisico. De genoemde paper van Arachya et al. gaat met name in op een premie die voldoende het systeemrisico dekt. De grote olifant in de kamer is natuurlijk het individueel risico. Als dit ex ante onvoldoende is ingeschat zullen prudente banken onevenredige bijdragen moeten leveren aan het DGS fonds waarmee de appetijt om aan het internationale DGS mee te doen tot een nulpunt zal dalen.

De allergrootste angst is namelijk dat er nog lijken in de kast zitten bij de deelnemende Europese banken. Voordat het vertrouwen tussen de banken binnen Europa dermate groot is dat men hier overheen zal stappen, zal er nog heel wat water door de Rijn stromen.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

3 Responses to Lange en moeilijke weg te gaan voordat Europees Depositogarantiestelsel er komt

  1. Erik Daae says:

    Moeten we het niet eerst eens worden in Europa over het te bereiken einddoel van de EU resp. Eurozone?

  2. AStuijt says:

    “De allergrootste angst is namelijk dat er nog lijken in de kast zitten bij de deelnemende Europese banken.” En dat lijkt, uit lopend onderzoek, een zeer terechte angst te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s