Nul-gewicht voor het landenrisico gaat er maar zeer langzaam uit

Tegenstanders van kapitaalbuffers op basis van risicoweging wijzen vaak naar het nul-gewicht dat er is voor staatsobligaties terwijl sinds de eurocrisis duidelijk is geworden dat, zeg, Griekse en Spaanse staatsobligaties zeker niet risicoloos zijn.

Het probleem van deze argumentatie is dat dit een heel specifieke omstandigheid is die zeker gerepareerd moet worden. Maar het is geen reden om de risicoweging als geheel af te wijzen en alleen maar in te zetten op een platte solvabiliteitsratio als de Leverage Ratio.

Het nul-gewicht voor staatsobligaties gaat er langzaam uit. Het Basel Comité gaat in de Quarterly Review van December 2013 in op de behandeling van sovereign risk in het Basel framework.

Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de aanbevelingen van het Basel Comité en de implementatie van de Basel regels in wetgeving zoals het Europese CRD III en CRD IV.

Uitfasering in CRD IV

Het Basel Comité heeft nooit nulgewichten voorgeschreven voor uitzettingen aan overheden:

It is sometimes asserted that the Basel capital framework prescribes a zero risk weight for bank exposures to sovereigns. This is incorrect. Basel II and Basel III call for minimum capital requirements commensurate with the underlying credit risk, in line with the objective of ensuring risk sensitivity.

Zo schrijft het Basel Comité de onderstaande gewichten voor in de Foundation IRB benadering:

RWS vs PD for sovereign risk with Foundation IRB approach; LGD = 45%, Maturity = 2.5 years

RWA vs PD for sovereign risk with Foundation IRB approach; LGD = 45%, Maturity = 2.5 years

In de Standardized Approach wordt een nulgewicht alleen voorschreven bij ratings van AAA tot AA-. Dit nulgewicht is in mijn ogen nog steeds een misser.

Erger is echter de toepassing van de gewichten in de wetgeving. In de EU is het volgende van toepassing:

In the European Union (EU), authorities have allowed supervisors to permit banks that follow the IRB approach to stay permanently on the Standardised Approach for their sovereign exposures. In applying the Standardised Approach, in turn, EU authorities have set a zero risk weight not just to sovereign exposures denominated and funded in the currency of the corresponding Member State, but also to such exposures denominated and funded in the currencies of any other Member State.

Zoals gezegd wordt deze praktijk uitgefaseerd, maar daarvoor moeten we wel geduld hebben. De CRD IV treedt in januari 2014 in werking en de nulgewichten zullen in de periode 2017-2020 worden uitgefaseerd. Daarna zullen de gewichten afhankelijk van de sovereign rating worden bepaald. Dit laatste is absoluut een gemiste kans. De gewichten kunnen beter afhankelijk worden gesteld van de ingeschatte PD en LGD, waarbij het Regulatory Consistency Assessment Programme (RCAP) convergentie van de modellen bewaakt en waar nodig afdwingt.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s