Met Voetballen Geld Verdienen Blijft Moeilijk

Een interessante DNB paper gaat in op het beleggersentiment tijdens en direct na beslissende voetbalmatches.(1) Kort gezegd komt het erop neer dat als een land uitgeschakeld dreigt te worden tijdens een wedstrijd voor een groot toernooi (het WK) dit de lokale beurskoersen kan drukken.

De onderzoekers hebben dit onderzocht aan de hand van intraday bewegingen van een aandeel (STMicroelectronics) dat zowel aan de Franse als de Italiaanse beurs is genoteerd. Gekeken is hoe de koers van dit aandeel zich gedraagt tijdens de WK match van Frankrijk tegen Zuid-Afrika op 22 juni 2010. Het betrof de laatste groepswedstrijd en Frankrijk dreigde al in deze fase uitgeschakeld te worden. En dat gebeurde ook als gevolg van het 1:2 verlies tegen Zuid-Afrika.

Toen Frankrijk op achterstand kwam daalde de koers van het aandeel op de Parijse beurs wanneer deze wordt afgezet tegen de koers van hetzelfde aandeel in Milaan.

Intraday koerspatroon hangt samen met verloop wedstrijd

De onderzoekers laten dus zien dat de koers van het aandeel STMicroelectronics op de Parijse beurs daalde ten opzichte van de prijs die zich voordoet op de Milanese beurs en dat die daling samenhangt met het verloop van de wedstrijd.

De onderzoekers concluderen dat kennelijk ‘mood effects’ van invloed zijn op een aandelenkoers. Zij stellen verder dat hiermee een bewijsvoering wordt aangedragen tegen de hypothese van efficiënte markten en de rationaliteit van de handelaren:

This paper offers an intuitive example of how exogenous shocks to human emotions can affect stock pricing, even in a context where one would expect a high degree of price efficiency.

De auteurs geven tevens aan dat een verschil in koersen tussen Parijs en Milaan tot mogelijke arbitrage kan leiden.

Profiteren van de ‘mood effects’?

In de praktijk denk ik dat het heel moeilijk is om te profiteren van het gevonden effect. Het punt is namelijk dat het aangeduide ‘mood effect’ niet is terug te vinden in de algehele koersbeweging van Franse aandelen afgezet tegen die van Italiaanse aandelen. Als er sprake was van een negatieve stemming dan zou deze toch waarneembaar moeten zijn in de Franse index wanneer we deze afzetten tegen bijvoorbeeld de Italiaanse?

In onderstaande figuur staat het verloop van de CAC40 en de MIB indices afgebeeld rond 22 juni 2010. Als er sprake is geweest van een ‘mood effect’ is dat in ieder geval in het verloop van de indices niet waar te nemen. Het verloop is hoog gecorreleerd en beide dalen aan het eind van 22 juni 2010 in vrijwel gelijke mate.

CAC and MIB 1 Jan 2010 = 100; 15 June 2010 till 29 June 2010

CAC and MIB 1 Jan 2010 = 100; 15 June 2010 till 29 June 2010

Kijken we naar de dagelijkse mutaties van de (handels)dagen 80 tot 120 van 2010 dan constateren wij dat vaak beide indices gelijk een opwaartse of neerwaartse beweging vertonen. Ook zien wij dat 22 juni zeker geen uitzondering vormt of een bijzondere swing laat zien. De dagelijkse swings kunnen een stuk groter zijn zoals de figuur laat zien.

CACMIBchange

Growth rate CAC and MIB : days 80 till 120, 2010; Dotted line: 22 June 2010

Het intraday patroon van STMicroelectronics in relatie tot de gespeelde wedstrijd is zeker bijzonder. Maar het verloop verklaren uit grote fenomen als ‘mood effects’ en relateren aan arbitragemogelijkheden is net een stap te ver.

Met voetballen geld verdienen blijft moeilijk.

(1) M. Ehrmann, D.-J. Jansen, It hurts (stock prices) when your team is about to lose a soccer match, DNB Working Paper, 27 January 2014

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s