Investeren pensioenfondsen al veel in Nederland?

De politiek wil dat pensioenfondsen meer in Nederland investeren om zo de Nederlandse economie te stimuleren. Je kunt je afvragen of het de missie is van Nederlandse pensioenfondsen is om dat te doen. Maar laten we eerst eens bekijken hoeveel de fondsen al in Nederland investeren en of dat veel of weinig is.

Slechts klein deel per beleggingscategorie in Nederland…

De asset mix van de pensioenfondsen is vorig jaar door DNB onderzocht. Daaruit blijkt dat de fondsen 14% van hun vermogen in Nederland beleggen.

De asset mix kan worden onderverdeeld in Aandelen, Staatsobligaties, ander Fixed Income en Vastgoed. Elk van deze categorieën kunnen beleggingen betreffen in Nederland of daarbuiten. Zo ontstaan 8 beleggingscategorieën die hieronder grafisch in beeld zijn gebracht. Voor al deze categorieën geldt dat de investeringen in Nederland kleiner zijn dan die daarbuiten. De 14% Nederlandse investeringen zijn aan te wijzen in de rechter benedenhoek als de oppervlakten e, f, g en h. Dus de investeringen in Nederland zijn weinig?

: beleggingsmix Nederlandse pensioenfondsen, bron: DNB, http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2013/dnb295699.jsp

Beleggingsmix Nederlandse pensioenfondsen, bron: DNB, http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2013/dnb295699.jsp

Maar nog altijd fors meer dan omvang van de economie rechtvaardigt

Hier kunnen we tegenover stellen dat Nederland natuurlijk een kleine economie is op wereldschaal. Het (nominale) GDP van de 20 grootste landen bedraagt 58 duizend miljard dollar. Nederland staat met een economie ter grootte van 801 miljard dollar op de 17de plaats. De omvang is 1,38% van het totaal van de 20 grootste economieën.

Nederlandse economie ten opzichte van de 20 grootste economieën

Nederlandse economie ten opzichte van de 20 grootste economieën

In bovenstaande figuur wordt de relatieve omvang van de Nederlandse economie weergegeven door oppervlakte q.

Gegeven het feit dat kapitaal gemakkelijk van en naar de 20 grootste economieën stroomt is een investeringsaandeel van 14% in de Nederlandse economie dus juist zeer groot te noemen. Het is een factor 10 groter dan oppervlakte q, het relatieve aandeel van de Nederlandse economie in de totale economie van de 20 grootste economieën.

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s