TLAC vereisten zijn lastig te visualiseren

Voor kapitaalsnormen geldt hetzelfde als voor ethische normen: het is altijd gemakkelijk als je ze voor je kan zien. Nu de kapitaalsnormen echter met TLAC zijn uitgebreid valt het nog niet mee ze te visualiseren.

In November 2014 hebben de G20 landen een voorstel ontvangen van de Financial Stability Board inzake TLAC, total loss absorbing capacity.

In dit voorstel (dat momenteel ter consultatie is uitgezet) wordt voorgesteld om de Basel III kapitaalsnormen uit te breiden met een norm die luidt in het totaal van kapitaal en verkiesbare passiva. Het gaat erom dat kapitaal en deze eligible liabilities samen minstens 16% uitmaken van de Risk Weighted Assets (RWA). De eligible liabilities bestaan uit langlopend schuldpapier zonder onderpand en zijn converteerbaar naar aandelen of af te boeken als de bank niet langer levensvatbaar is.

De norm wordt opgelegd aan de 30 grootste banken ter wereld (de Global Systemically Important Banks) en het is de bedoeling dat daarmee het moral hazard probleem (waarbij de grootste banken vertrouwen op een bail-out als het mis gaat) wordt opgelost: de (obligatie)houders gaan hun bank beter monitoren en dat draagt bij tot een beter risico management.

De (‘fully loaded’) Basel III normen met daarbij aangevuld de nieuwe TLAC normen kunnen worden samengevat in de onderstaande tabel.

Basel III en TLAC normen in tabelvorm

Basel III en TLAC normen in tabelvorm

 

Onderscheid maken tussen vereist en beschikbaar kapitaal

Om een duidelijk zicht te hebben op de werking van de kapitaalsnorm is het goed om onderscheid te maken tussen enerzijds de balanscomponent (bijvoorbeeld CET 1 kapitaal, met name het aandelenkapitaal) en de buffercomponent waarvoor deze ingezet dient te worden (bijvoorbeeld de capital conservation buffer). Ook is het zaak om onderscheid te maken tussen het beschikbare kapitaal en het vereiste kapitaal. In de tabel staan de vereiste kwantiteiten.

Het bovenste onderdeel van de tabel geeft de Basel III normen weer. Zo dient het (CET1) aandelenkapitaal minstens 4,5% van het RWA te beslaan.

In het midden staat de nieuwe TLAC norm: de som van total capital (dat is CET1 kapitaal, Additional Tier 1 kapitaal en Tier 2 kapitaal) en verkiesbare passiva (langlopend converteerbaar schuldpapier zonder onderpand) dient ten minste 16% van het RWA te beslaan. (Het kan zijn dat de norm zelfs op 20% wordt gesteld.)

Het CET1 kapitaal dat nog over is dient aangewend te worden om de Basel III buffers af te dekken op gebied van de G-SIB toeslag en de capital conservation. Als deze 2,5% voor de capital conservation buffer niet wordt gehaald moet de bank beperkingen opleggen op het gebied van discretionaire uitkeringen aan bonus en dividend.

Visualisatie van de TLAC norm

De analisten van de BBVA visualiseren de TLAC norm nu als volgt:

BBVA Research, Total Loss-Absorbing Capacity (TLAC): making bail-in feasible and credible instead of bail-out

BBVA Research, Total Loss-Absorbing Capacity (TLAC): making bail-in feasible and credible instead of bail-out

Ik geef toe dat de figuur behulpzaam is voor een eerste begrip van de TLAC norm (en zeker beter leesbaar is dan de moeilijk toegankelijke FSB paper). De figuur gaat echter de mist in met betrekking tot het onderscheid tussen beschikbaar/vereist kapitaal én het onderscheid tussen balanscomponent en de toepassing ervan.

Ten aanzien van het eerste onderscheid: de accolades en het ongelijkheidsteken daarnaast suggereren dat de blokjes het beschikbare kapitaal aangeven. Als dat echter zo is, dan kan het CET1 dus meer zijn dan de Basel III vereiste 4,5% en daarmee is het dus inclusief het surplus CET1 kapitaal dat kan worden aangewend voor de GSIB surcharge en de capital conservation buffer. Die staan echter in de meest rechtse figuur apart ingetekend.

Ook wordt het onderscheid tussen balanscomponent en toepassing niet consequent gemaakt. De blokjes geven met name balansitems weer. Het blokje ‘Conservation and systemic buffers’ is dan weer een toepassing van een balansitem.

De vraag is hoe het dan wel moet. Hieronder mijn poging.

Basel III, TLAC en additionele kapitaalsnormen

Basel III, TLAC en additionele kapitaalsnormen

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s