UFR leidt tot steeds gekkere knik in Rente Termijn Structuur

Met het Public Sector Purchase Program koopt de ECB maandelijks EUR 60 miljard aan staatsobligaties en covered bonds op om de inflatie aan te wakkeren. Gevolg is dat de rente nog verder daalt. Deze lage rente is volgens sommigen (onder meer de FNV) “kunstmatig”.

 

Feit is dat de swap rentes extreem laag zijn en dat pensioenfondsen daar last van hebben bij het contant maken van hun verplichtingen. De Ultimate Forward Rate (UFR), die de rente vanaf 20 jaar naar boven trekt, geeft enige verlichting. DNB, die de rentetermijnstructuur voor de pensioenfondsen berekent en publiceert, past een UFR toe van 4,2%.

 

De combinatie van lage swaprentes voorafgaande aan het twintigjaarspunt (het “Last Liquid Point”) en het omhoogtrekken van de curve naar de UFR daarna wordt steeds meer geforceerd. De “knik” die dat oplevert vlak na de maturity van 20 jaar wordt steeds extremer.

Yield curve pension funds end of Jan, Feb, March 2015 (source: DNB)

Yield curve pension funds end of Jan, Feb, March 2015 (source: DNB)

 

In mijn ogen is eerder het optrekken van de marktrente met de UFR kunstmatig dan de lage marktrente als gevolg van het opkoopprogramma van de ECB.

 

Advertenties

Over Folpmers
Financial Risk Management consultant, manager van een FRM consulting department, bijzonder hoogleraar FRM

3 Responses to UFR leidt tot steeds gekkere knik in Rente Termijn Structuur

  1. loek says:

    Het gevolg van de UFR is ook dat rente afdekking van pensioenfondsen boven de 20 jaar niet zinvol is, immers er wordt toch met 4,2% gerekend, waarom zou dit dan afdekken? Terwijl de swaprente boven de 20 jaar wel doortikt in de rts dekkingsgraad

  2. Dhr. JC Kortekaas says:

    De UFR is wel 4,2%, maar is ook een fata morgana, een asymptoot dus een onbereikbaar doel. Zoe ook de grafiek waar de 60jaarsrente net boven de 2,6% is gepositioneerd.

  3. Rekenrente pensioenfondsen 20 jaar voor uit , lage rente hogere buffers. Maar wat ik mis is de resultaten behaalt ondanks/ dank zij de lage rente. Resultaten laten meewegen 10 jaar resultaat 10 jaar rekenrente.. De thans opgebouwde vermogens en de lage inflatie geven geen aanleiding tot grote groei pensioenuitkering. Het thans op gebouwde vermogen en de groei van de laatste tien jaar staan in geen verhouding tot de verplichtingen, in elk geval is het zeer onredelijk en schadelijk dat niet het volle pensioen met index en inflatie wordt betaald. Daar de groei van het vermogen voor het overgrote deel door 65+ is en wordt bijeen gespaard .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s